Trochę jesienna propozycja tej wiosny, ale za to jaka smaczna! Wszystkich entuzjastów wariacji na temat ciasta czekoladowego zapraszam do wypróbowania właśnie tego przepisu. To wilgotne, mocno czekoladowe i aromatyczne ciasto zadowoli podniebienie każdego łasucha. Jest bardzo proste, nie wymaga użycia miksera i zawsze się udaje. Pięknie wyrasta, jest sycące, jednocześnie delikatne dzięki kawałkom jabłek i chrupiące za sprawą sporej ilości orzechów włoskich.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

1 i 1/3 jasnej mąki orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)

1 szklanka pełnoziarnistej mąki żytniej

2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego

1/2 szklanki neutralnego oleju

2/3 szklanki jogurtu naturalnego

3 jajka

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki cynamonu

3 czubate łyżki kakao

2 jabłka

1 szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki. Dodajemy do nich mokre i całość mieszamy do połączenia składników.

Na koniec dodajemy pokrojone w niedużą kostkę obrane jabłka i orzechy, następnie mieszamy całość krótko, niezbyt dokładnie.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 55-60 minut w temperaturze 180 stopni (do „suchego patyczka”).

Kroimy dopiero po przestygnięciu, ciepłe ciasto będzie się rozpadać.

P1010878.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama