
Trochę jesienna propozycja tej wiosny, ale za to jaka smaczna! Wszystkich entuzjastów wariacji na temat ciasta czekoladowego zapraszam do wypróbowania właśnie tego przepisu. To wilgotne, mocno czekoladowe i aromatyczne ciasto zadowoli podniebienie każdego łasucha. Jest bardzo proste, nie wymaga użycia miksera i zawsze się udaje. Pięknie wyrasta, jest sycące, jednocześnie delikatne dzięki kawałkom jabłek i chrupiące za sprawą sporej ilości orzechów włoskich.
Składniki:
1 i 1/3 jasnej mąki orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka pełnoziarnistej mąki żytniej
2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
1/2 szklanki neutralnego oleju
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
3 jajka
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
3 czubate łyżki kakao
2 jabłka
1 szklanka orzechów włoskich
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki. Dodajemy do nich mokre i całość mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy pokrojone w niedużą kostkę obrane jabłka i orzechy, następnie mieszamy całość krótko, niezbyt dokładnie.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 55-60 minut w temperaturze 180 stopni (do „suchego patyczka”).
Kroimy dopiero po przestygnięciu, ciepłe ciasto będzie się rozpadać.
Smacznego!
Mama