Witajcie serdecznie i nie miejcie mi za złe tak długiej ciszy. Nie był to czas zmarnowany i mam nadzieję, że efekty będą zadowalające, a odbiór treści stanie się teraz łatwiejszy, przyjazny i przyjemny. Miało być hucznie i z przytupem, jednak los po raz kolejny spłatał mi figla i moment „premiery” nowej odsłony bloga oddalał się wielokrotnie. Gdyby doba była dłuższa… to wcale nie spałabym więcej, tylko z przyjemnością zajęłabym się pichceniem i dopieszczaniem bloga. Niestety czasu na wszystko wiecznie brakuje, a do tego pojawiają się niespodziewane komplikacje. W tym wypadku jedna jest wybitnie przykra, ponieważ zostałam bez… aparatu. Jestem więc skazana na inne narzędzia cykające zdjęcia (a ich jakość jest daleka od moich wyobrażeń), ale mam nadzieję, że do końca lata jakość fotografii wróci do normy. Przymknijcie, proszę na to oko, a obiecuję, że odwdzięczę się przepisami na prawdziwe pyszności 🙂

Dzisiaj zapraszam na rozpływające się w ustach letnie ciasto z rabarbarem pod chrupiącą migdałową kruszonką – prawdziwy smak lata. Kwaskowy smak rabarbaru jest tu przyjemnie zrównoważony delikatną i aromatyczną kruszonką, a samo ciasto jest przyjemnie wilgotne i puszyste zarazem. Wykonanie jest bardzo proste, każdy sobie z nim poradzi (u nas to praca wspólna z nieocenioną pomocą najmłodszej). Należy pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zamiast rabarbaru możecie użyć innych owoców sezonowych. Aby owoce nie zapadły się w cieście, można je wcześniej delikatnie oprószyć mąką.

Składniki:

200 g mąki (pszennej tortowej lub jasnej orkiszowej)

60 g budyniu waniliowego bez cukru

4 jajka

135 g jasnego cukru trzcinowego

3/4 szklanki neutralnego w smaku oleju

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

500g rabarbaru

Kruszonka:

100g mielonych migdałów

55 g zimnego masła

3 łyżki migdałów w płatkach

50 g jasnego cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, obieramy łodygi z włókien i kroimy je w kawałki o długości ok. 2-3 cm. Odstawiamy.

W misce przygotowujemy kruszonkę, mieszając sprawnie mielone migdały, migdały w płatkach, masło i cukier do uzyskania grudek. Odstawiamy.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz budyniem. Dodajemy cukier, olej i miksujemy do połączenia, następnie wbijamy po jednym jajku, nadal miksując. Na koniec dodajemy jogurt i miksujemy jeszcze przez chwilę, tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy niedbale rabarbar i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).

 

Smacznego!

Mama