Ahoj łasuchy! Przyszła pora na konkurencję dla brownies – idealną przeciwwagą będą intensywnie kokosowe blondies. Ale nie byle jakie, bo nie dość, że absolutnie cudowne w smaku, to jeszcze zdrowe i pożywne, a ponad to nie zawierające glutenu i dobrze tolerowane przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi.

Bazą do wykonania tego wypieku jest ciecierzyca (użyłam tej z puszki, ale można wykorzystać samodzielnie ugotowaną), a składnikiem nadającym szczególnie przyjemną konsystencję  oraz wyrazisty smak jest samodzielnie wykonana pasta kokosowa z wiórków kokosowych. Obowiązkowym narzędziem, w które musimy się zaopatrzyć przed przystąpieniem do pracy jest blender.

Ciasto jest tak smaczne, że znika absolutnie błyskawicznie, smakuje dzieciom i dorosłym. Gratka dla miłośników kokosowych smakołyków. Możecie je podrasować polewając je roztopioną czekoladą i posypując podprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi 🙂

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

180g wiórków kokosowych

1 łyżeczka oleju kokosowego (nierafinowanego)

1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego (u mnie pół na pół z ksylitolem, można zmniejszyć/zwiększyć ilość)

1/4 szklanki mąki kokosowej (1 szklanka = 250 ml)

1/2 szklanki wody (można użyć aquafaby, czyli zalewy z cieciorki).

1 duże jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego w razie potrzeby)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka wiórków kokosowych do posypania

1 banan (lub inne owoce)

Przygotowanie:

Najpierw przyrządzamy pastę kokosową w następujący sposób: w kielichu blendera umieszczamy połowę porcji wiórków kokosowych wraz z olejem kokosowym i blendujemy najpierw na niskich obrotach, aż ich objętość zacznie się zmniejszać. Dosypujemy pozostałe wiórki i blendujemy przez kilka minut z przerwami do uzyskania gładkiej masy.

Następnie blendujemy na jednolitą masę cieciorkę z pastą kokosową i stopniowo dolewamy wodę/ aquafabę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy lub blendujemy całość.  Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, można dolać jeszcze nieco wody i wymieszać.

Masę przekładamy do niewielkiej formy (u mnie tortownica o średnicy 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy plasterki banana (lub inne owoce według uznania) i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Pieczemy ciasto w 175 stopniach przez około 35-40 minut (aż wierzch się zarumieni).

Smacznego!

Mama