
Babeczki to najprostsze i najszybsze wypieki, które zawsze się udają, ratują w kryzysowych sytuacjach, a do tego uwielbiają je dzieci. Sprawdzają się na szczególne okazje, jak i na wynos (na przykład jako drugie śniadanie lub przekąska na spacerze). Jednym słowem – to łakocie idealne! Chciałabym Wam zaproponować zdrową alternatywę dla babeczek z mąki pszennej i zachęcam do wypróbowania mąki… z cieciorki. Fantastycznie sprawdzi się szczególnie do czekoladowych wypieków ze względu na lekko orzechowy posmak oraz przyjemną kruchość, którą nadają wypiekom. Ciecierzyca nie zawiera glutenu, zatem babeczki na bazie mąki z cieciorki będą smacznym urozmaiceniem w diecie osób, które nie mogą spożywać glutenu.
Składniki (na 12 sztuk):
1 i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru trzcinowego (jasnego lub pól na pół z dark muscovado)
1/2 szklanki migdałów w płatkach
3 łyżki budyniu waniliowego (może być bezglutenowy)
100g roztopionego masła
3 czubate łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka sproszkowanego imbiru
2 duże jajka
1/4 szklanki wody
2 nieduże brzoskwinie
Opcjonalnie: posiekana gorzka czekolada (60-80g)
Przygotowanie:
Do wymieszanych ze sobą suchych składników dodajemy mokre składniki i mieszamy do połączenia składników (aż znikną grudki mąki). Dodajemy migdały w płatkach oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie (obrane wcześniej ze skórki – z dojrzałych owoców łatwo ją zdjąć) i lekko mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do papilotek na 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 175 stopniach przez ok 25-30 minut (do”suchego patyczka”).
Najlepiej smakują po wystudzeniu.
Smacznego!
Mama