Które warzywo daje mi tyle radości co czekolada? Otóż burak właśnie! Uwielbiam buraki za ich słodycz, wiele możliwości zastosowania, mnóstwo cennych wartości odżywczych oraz to, że są tak sycące i pożywne. Proponuję Wam dziś prostą, ale jakże efektowną i smaczną sałatkę, która sprawdzi się zarówno jako danie samodzielne, jak i dodatek do innych dań (np. jako urozmaicenie grillowego menu). Dla mnie to doskonały lunch do pracy, ale również popisowy poczęstunek dla gości. Sami zdziwicie się, jakie to smaczne i proste w przygotowaniu. Samo spreparowanie sałatki zajmuje kilka chwil, ale pieczenie buraków trwa zdecydowanie dłużej. Jeżeli nie macie tyle czasu, buraki można zwyczajnie ugotować (jednak mnie osobiście zdecydowanie bardziej smakują te pieczone).

Buraki można upiec na dwa sposoby: albo pokrojone buraki zawijamy w folię aluminiową, albo kawałki buraków polewamy oliwą i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku drugiej wersji polecam od razu po polaniu oliwą doprawić je tymiankiem).

Zapraszam do wypróbowania!

Składniki na ok. 2-3 porcje:

800g małych buraków

150 g sera bałkańskiego

2 łyżki sezamu

2 łyżki ziaren słonecznika

Dressing:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka sosu Worcester

1 łyżeczka miodu

suszony tymianek i rozmaryn (mniej więcej po pół łyżeczki lub według uznania)

czarny pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)

posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Buraki dokładnie myjemy i szorujemy. Kroimy je w duże kawałki, które zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 1-1,5h (aż będą dość miękkie). Można upiec buraki w całości, ale to znacznie wydłuży czas ich pieczenia.

Sezam i ziarna słonecznika prażmy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru i przyjemnego, orzechowego aromatu.

Oliwę, sok z cytryny, sos worcester, miód, tymianek i rozmaryn mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej emulsji.

Po przestudzeniu upieczone buraki obieramy ze skóry, układamy na talerzu lub w misce, układamy na nich pokrojony w kostkę ser bałkański i polewamy dressingiem. Wierzch posypujemy prażonymi nasionami i natką pietruszki.

Doskonały posiłek do pracy:

Smacznego!

Mama