Dla tych, co lubią pochrupać i bliski jest im smak sezamków przygotowałam przepis na pyszne i niesamowicie pachnące ciasteczka, które pokochają nawet maluchy (z kompletnym uzębieniem). Robi się je szybko i łatwo, to świetny pomysł na wspólną zabawę z dziećmi (dzieciaki uwielbiają „kulanie ciastek” i świetnie sobie z tym radzą!).

Składniki:

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (1 szklanka = 250ml)

3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego

2 łyżki miodu

1/2 szklanki ziaren sezamu,

1/2 szklanki ziaren słonecznika

110g miękkiego masła

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

Przygotowanie:

Blendujemy płatki owsiane (niezbyt drobno). W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki.

W drugiej ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem i jajkami na puszysta masę.

Stopniowo dodajemy do masy suche składniki i wyrabiamy w miarę plastyczną masę.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je nieco i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (żeby ułatwić formowanie, ciasto można schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut).

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

Smacznego!

Mama