Najlepszy sposób na udany dzień? To oczywiście smaczne i pożywne śniadanie. A co najlepiej smakuje i krzepi w czasie upałów? Wszystko, co zimne i owocowe, a jakże! Dlatego od pewnego czasu w porze śniadaniowej raczymy się koktajlami i owocowymi musami z jogurtem. Ze względu na wieczny deficyt czasu przygotowuję je wieczorem, dzięki temu śniadanie do rana jest porządnie schłodzone i gotowe do zjedzenia. Żeby urozmaicić nieco jogurtowo owocowe musy i nadać im charakteru, dodaję do nich nasiona chia oraz dojrzałe awokado – takie śniadanie to źródło białka, zdrowych tłuszczów, witamin i mikroelementów. Jestem pewna, że tak jak my pokochacie jogurt z chia oraz musem z kiwi, ananasa, awokado i bananów.

Składniki (na 3-4 porcje):

350g jogutru naturalnego

8 łyżeczek nasion chia

2 banany

400g świeżego ananasa (obranego i pokrojonego w kostkę)

2 sztuki kiwi

1 dojrzałe awokado

jagody goji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z nasionami chia i przekładamy do miseczek lub szklanek.

Banany, kawałki ananasa, obrane i pokrojone w ćwiartki kiwi oraz miąższ awokado blendujemy na gładki mus.

Owocowy mus nakładamy na warstwę jogurtu, dekorujemy owocami i/lub jagodami goji, następnie wstawiamy na kilka godzin (lub na noc) do lodówki.

RADA: mus z czasem z wierzchu ściemnieje – aby tego uniknąć, można dodać nieco soku z cytryny.

Smacznego!

Mama