Uwielbiamy chrupać ciasteczka jako drugie śniadanie lub przekąska na wycieczkach. Najlepsze energetyczne doładowanie stanowią ciastka pełnoziarniste lub owsiane z porządną dawką orzechów.  Tym razem zapraszam do wypróbowania absolutnie łatwego przepisu na ciasteczka tak smaczne i chrupiące, że pokochacie je od pierwszego kęsa. Moja córa je uwielbia, dlatego dziś upiekłyśmy kolejną porcję i problem z pomysłem na jutrzejsze śniadanie został wartko rozwiązany.

Składniki:

1 szklanka (250 ml) mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej

1 szklanka płatków owsianych górskich

1 szklanka migdałów

2/3 szklanki wiórków kokosowych

2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego

1/2 szklanki oleju rzepakowego

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Migdały blendujemy z płatkami owsianymi, następnie mieszamy je z pozostałymi suchymi składnikami.

Dodajemy jajka, olej, ekstrakt waniliowy i jogurt naturalny (najpierw jedną łyżkę – jeśli konsystencja masy jest zbyt zwarta, dodajemy kolejną) i mieszamy całość dokładnie.

Masa powinna być na tyle plastyczna, aby udało się formować kulki wielości orzecha włoskiego. Przed formowaniem kulek ciasto można schłodzić w lodówce, a dłonie należy zwilżyć chłodną wodą.

Kulki spłaszczamy dość cienko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

 

 

Smacznego!

Mama