Cóż może być lepszego od miski pełnej borówek? Oczywiście lepsze są tylko babeczki pełne borówek 🙂 Te wdzięczne owoce są same w sobie bardzo słodkie, mimo to idealnie pasują do wypieków, zarówno waniliowych jak i czekoladowych.  Łaciate babeczki są nie tylko smaczne, ale i efektowne – na pewno polubią je dzieci.  Wykonanie jest bardzo proste i nie wymaga dostępności wyszukanych składników. Zapraszam do wypróbowania!

 

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka = 250 ml)

1,5 szklanki mąki tortowej

2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego

4 jajka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2/3 szklanki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 płaskie łyżki kakao

1 szklanka borówek

Przygotowanie:

W misce ucieramy cukier z jajkami. Następnie dodajemy olej, nadal ucierając.

Stopniowo dodajemy wymieszane uprzednio oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników.

Dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Przekładamy do foremek po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Patyczkiem można lekko rozmieszać masy dla uzyskania łaciatego wzoru.  Następnie dodajemy borówki, które lekko dociskamy, aby zatopiły się w cieście. Można też rozłożyć część borówek na pierwszą warstwę ciasta, przykryć je kolejną warstwą i nałożyć kilka borówek na wierzch.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

Smacznego!

Mama