Chlebek bananowy to jedno z najprostszych ciast, które zawsze się udaje, wszystkim smakuje i nie wymaga dużo pracy. Proponuję wersję nieco bardziej zdrowszą, pożywną i nieskomplikowaną, w sam raz dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie w temacie wypieków. Do jego przygotowania użyłam dwóch rodzajów mąki: orkiszowej i żytniej (orkiszową można zastąpić pszenną tortową, ale ze względu na bogatsze wartości odżywcze, radzę nie rezygnować z orkiszowej). Słodyczy nadają dojrzałe banany, więc cukru (trzcinowego, nierafinowanego) dodałam niewiele, a smak podkreśliłam sporą ilością cynamonu oraz orzechów włoskich. To idealna przekąska, ale i wspaniałe śniadanie: chlebek można zajadać z ulubionym dżemem lub kremowym twarożkiem i syropem klonowym. Dla mnie jednak najlepiej smakuje solo. Zapraszam do wypróbowania 🙂
Czytaj dalej