Kategorie:

desery

desery przekąski

Kostka orzechowa z cieciorki

Po bardzo długiej przerwie w publikowaniu nowych przepisów serdecznie zapraszam na małe co nieco w wersji fit. To doskonała opcja deserowa dla wszystkich tych, którzy potrzebują sporej dawki energii i białka. Bez glutenu, bez cukru, za to pełne smaku i…

Czytaj dalej
Podobne
ciasta Uncategorized
Czeko-piernik z cukinii
23 września 2018
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
Boże Narodzenie desery

Kisiel żurawinowo-pomarańczowy

Coraz bliżej święta… i apetyt na świąteczne specjały rośnie z każdym dniem! Przynajmniej w naszym domu. W grudniu nie ma u nas dnia bez potrawy doprawionej korzennymi przyprawami. Dzisiaj w całym domu pachnie piernikami, pomarańczami, żurawiną, goździkami i cynamonem –…

Czytaj dalej
Podobne
ciasta Uncategorized
Jesienne ciasto (z orzechami włoskimi, cukinią i marchewką)
11 października 2018
ciasta Uncategorized
Czeko-piernik z cukinii
23 września 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
desery placki słodkie śniadania

Lekkie placuszki orkiszowe z owocami

Placuszki, racuchy, pancakes, naleśniki – wszystko to uwielbiam od dziecka. To dla mnie doskonała opcja zarówno na śniadanie, jak i na słodki obiad. Dziś postanowiłam wykorzystać resztki mrożonych owoców nie jako dodatek do placuszków, ale jako jeden z ich głównych składników i to był strzał w dziesiątkę 🙂 Placuszki są puszyste, lekkie (nie ma w nich cukru, zawierają niewiele tłuszczu), rozpływają się w ustach i są sycące – idealne rozpoczęcie dobrego dnia! Polubią je również maluchy.Czytaj dalej

Podobne
ciasta Uncategorized
Czeko-piernik z cukinii
23 września 2018
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
desery

Bajaderki z cieciorki (z orzechami i syropem klonowym)

Wszystkim łasuchom marzącym o zdrowych i dietetycznych, a do tego niezwykle smacznych łakociach, nie wymagających pieczenia – polecam bajaderki, czyli najprostsze „trufle” z resztek. Ta wersja nie zawiera jednak niepotrzebnych zapychaczy, za to pełna jest wartościowych składników i wspaniałych smaków. To opcja słodyczy dla leniwych – wystarczy nam blender, kilka składników i odporność na moc klejącej się do rąk masy 🙂 To również doskonała przekąska dla dzieci (i świetny sposób na przemycenie cieciorki do ich jadłospisu), o ile maluchy nie są uczulone na orzechy. To jeden z głównych składników i nie radzę go pomijać, ponieważ orzechy świetnie komponują się z ciecierzycą i gwarantują niepowtarzalny smak.

Czytaj dalej

Podobne
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
desery

Jabłka pod kruszonką bezglutenową

Brak pomysłu na szybki deser? Niezawodnym rozwiązaniem są owoce pod chrupiącą kruszonką. Uwielbiam wariacje na ten temat, zarówno w kwestii doboru owoców, jak i składników do kruszonki. Tym razem powstała wersja bezglutenowa kruszonki, ponieważ coraz więcej osób prosi mnie właśnie o takie przepisy. Okazuje się, że desery bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i różnorodne – mamy teraz do dyspozycji mnóstwo zamienników mąki pszennej oraz innych produktów zawierających gluten. U mnie ostatnio furorę robi mąka kokosowa (jest dość kosztowna, dlatego staram się  śledzić promocje) i testuję ją w wielu wariantach wypieków. Ma przyjemny, słodkawy i lekko kokosowy smak, do tego sprawia, że wypieki są kruche i jednocześnie rozpływają się w ustach. Oprócz tego nie rozstaję się z płatkami owsianymi górskimi – pamiętajcie, aby do wersji całkowicie bezglutenowej wypieku używać płatków owsianych bezglutenowych (co prawda owies sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak w zakładach, gdzie konfekcjonowane są produkty zawierające gluten płatki owsiane mogą zostać nim zanieczyszczone) – idealnie nadają się do kruszonki. Zapraszam do wypróbowania tego ekspresowego przepisu!

Czytaj dalej

Podobne
ciasta Uncategorized
Czeko-piernik z cukinii
23 września 2018
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
desery

Czekolada kokosowa

Mam tu coś dla czekoladoholików – zdrową i absolutnie naturalną wersję tego apetycznego wynalazku. Na przepis trafiłam u Ladygugu i od razu go pokochałam. Do produkcji domowej czekolady potrzeba niewiele czasu i wystarczą tylko 3 podstawowe składniki (dodałam jeszcze kokos i to był strzał w dziesiątkę). Taką czekoladę możecie śmiało podać maluchom (o ile nie mają alergii na któryś ze składników) oraz weganom. Ze względu na dodatek oleju kokosowego, czekoladę po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce (olej kokosowy zaczyna zmieniać konsystencję na płynną już w temperaturze 25 stopni Celsjusza). Zapraszam do wypróbowania i pałaszowania!

Czytaj dalej

Podobne
ciasta Uncategorized
Czeko-piernik z cukinii
23 września 2018
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
Podobne
ciasta Uncategorized
Jesienne ciasto (z orzechami włoskimi, cukinią i marchewką)
11 października 2018
ciasta Uncategorized
Czeko-piernik z cukinii
23 września 2018
Boże Narodzenie desery
Kisiel żurawinowo-pomarańczowy
16 grudnia 2017
desery

Jabłkowo-gruszkowe crumble

Jesienne popołudnia i wieczory najprzyjemniej spędzać przy dobrej lekturze, z filiżanką gorącej herbaty z cytrą, miodem i imbirem w towarzystwie aromatycznej przekąski. Tak ja to widzę 🙂 Najprzyjemniejsza jest oczywiście ostatnia część. Uwielbiam rozgrzewające, korzenne desery, zwłaszcza te owocowe. Niezawodnym rozwiązaniem na brak czasu, czy ochoty na pitraszenie jest przygotowanie prostego crumble, czyli owoców zapiekanych pod kruszonką. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy – niezbędne składniki zwykle każdy ma w domu, a i specjalnych umiejętności tu nie potrzeba. To doskonały pomysł na deser również dla dzieci (upieczone jabłka zwykle bardziej smakują niejadkom niż te surowe). Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i po przestudzeniu.

Czytaj dalej

Podobne
ciasta
Ucierane ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
20 lipca 2017
desery
Jabłka pod kruszonką bezglutenową
5 lutego 2017
ciasta
Ucierane ciasto z jagodami i kruszonką owsiano-kokosową
2 lipca 2016
Podobne
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
desery

Deser jaglano-twarogowy (kakaowo-bananowy)

Zapraszam na bardzo pożywny i smaczny deser bezglutenowy, bez dodatku cukru. Posmakuje nawet tym, którzy żadnej diety eliminacyjnej nie potrzebują i wyjdzie im to na zdrowie 🙂 Ten deser najlepiej smakuje po ochłodzeniu – po kilku godzinach w lodówce staje…

Czytaj dalej
Podobne
ciasta Uncategorized
Czeko-piernik z cukinii
23 września 2018
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
Close