Kategorie:

Na słodko

ciasta

Ciasto na pożegnanie lata

Ani się obejrzeliśmy, a nastał wrzesień wraz z aurą iście jesienną. W tym roku wyjątkowo niecierpliwie czekałam na jesień, dlatego wbrew własnym przyzwyczajeniom (jestem ciepłolubna i kocham lato!), z pewną ulgą patrzę na nową kartę kalendarza. Wierzę, że to będzie…

Czytaj dalej
Podobne
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
Podobne
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
Boże Narodzenie ciasteczka
Kruche ciasteczka migdałowe
18 grudnia 2017
Podobne
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
ciasta

Kokosowe blondies z cieciorki

Ahoj łasuchy! Przyszła pora na konkurencję dla brownies – idealną przeciwwagą będą intensywnie kokosowe blondies. Ale nie byle jakie, bo nie dość, że absolutnie cudowne w smaku, to jeszcze zdrowe i pożywne, a ponad to nie zawierające glutenu i dobrze…

Czytaj dalej
Podobne
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
Podobne
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
Boże Narodzenie muffiny
Muffiny pomarańczowe z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
3 grudnia 2017
ciasta

Orkiszowo-żytnie ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

Trochę jesienna propozycja tej wiosny, ale za to jaka smaczna! Wszystkich entuzjastów wariacji na temat ciasta czekoladowego zapraszam do wypróbowania właśnie tego przepisu. To wilgotne, mocno czekoladowe i aromatyczne ciasto zadowoli podniebienie każdego łasucha. Jest bardzo proste, nie wymaga użycia miksera i zawsze się udaje. Pięknie wyrasta, jest sycące, jednocześnie delikatne dzięki kawałkom jabłek i chrupiące za sprawą sporej ilości orzechów włoskich.

Czytaj dalej

Podobne
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
Boże Narodzenie muffiny
Muffiny pomarańczowe z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
3 grudnia 2017
ciasta

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to jedno z najprostszych ciast, które zawsze się udaje, wszystkim smakuje i nie wymaga dużo pracy. Proponuję wersję nieco bardziej zdrowszą, pożywną i nieskomplikowaną, w sam raz dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie w temacie wypieków. Do jego przygotowania użyłam dwóch rodzajów mąki: orkiszowej i żytniej (orkiszową można zastąpić pszenną tortową, ale ze względu na bogatsze wartości odżywcze, radzę nie rezygnować z orkiszowej). Słodyczy nadają dojrzałe banany, więc cukru (trzcinowego, nierafinowanego) dodałam niewiele, a smak podkreśliłam sporą ilością cynamonu oraz orzechów włoskich. To idealna przekąska, ale i wspaniałe śniadanie: chlebek można zajadać z ulubionym dżemem lub kremowym twarożkiem i syropem klonowym. Dla mnie jednak najlepiej smakuje solo. Zapraszam do wypróbowania 🙂

Czytaj dalej

Podobne
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
Boże Narodzenie muffiny
Muffiny pomarańczowe z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
3 grudnia 2017
desery placki słodkie śniadania

Lekkie placuszki orkiszowe z owocami

Placuszki, racuchy, pancakes, naleśniki – wszystko to uwielbiam od dziecka. To dla mnie doskonała opcja zarówno na śniadanie, jak i na słodki obiad. Dziś postanowiłam wykorzystać resztki mrożonych owoców nie jako dodatek do placuszków, ale jako jeden z ich głównych składników i to był strzał w dziesiątkę 🙂 Placuszki są puszyste, lekkie (nie ma w nich cukru, zawierają niewiele tłuszczu), rozpływają się w ustach i są sycące – idealne rozpoczęcie dobrego dnia! Polubią je również maluchy.Czytaj dalej

Podobne
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
muffiny

Muffiny kokosowe z truskawkami

Pyszne, miękkie i puszyste, babeczki kokosowe z truskawkami to propozycja dla wszystkich stęsknionych za latem. Są bardzo aromatyczne, wilgotne, a to za sprawą dodatku mąki kokosowej oraz oleju kokosowego. Na pewno zauważycie różnicę w fakturze i smaku ciasta. Przygotowuje się je ekspresowo, to zatem idealna opcja poczęstunku dla niespodziewanych gości lub pomysł na szybki deser, kiedy brak nam pomysłu na coś dobrego do kawy, czy herbaty. Doskonale sprawdzają się u nas jako pożywne drugie śniadanie. Zapraszam do wypróbowania!

Czytaj dalej

desery

Bajaderki z cieciorki (z orzechami i syropem klonowym)

Wszystkim łasuchom marzącym o zdrowych i dietetycznych, a do tego niezwykle smacznych łakociach, nie wymagających pieczenia – polecam bajaderki, czyli najprostsze „trufle” z resztek. Ta wersja nie zawiera jednak niepotrzebnych zapychaczy, za to pełna jest wartościowych składników i wspaniałych smaków. To opcja słodyczy dla leniwych – wystarczy nam blender, kilka składników i odporność na moc klejącej się do rąk masy 🙂 To również doskonała przekąska dla dzieci (i świetny sposób na przemycenie cieciorki do ich jadłospisu), o ile maluchy nie są uczulone na orzechy. To jeden z głównych składników i nie radzę go pomijać, ponieważ orzechy świetnie komponują się z ciecierzycą i gwarantują niepowtarzalny smak.

Czytaj dalej

Podobne
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
Close