Kategorie:

Na słodko

Boże Narodzenie ciasta

Kakaowe ciasto jaglane z musem dyniowo-pomarańczowym

Witam serdecznie. W ostatnich dniach kilka osób prosiło mnie o kolejny przepis na wypiek, bądź deser odpowiedni dla osób z nietolerancjami pokarmowymi oraz dla małych dzieci. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście moja ulubiona kasza jaglana, natomiast aktualna jesienna już aura zachęciła mnie do wykorzystania dyni z akcentem pomarańczowym i korzennym – uwielbiam te smaki w chłodne dni 🙂 Tak też powstał delikatnie kakaowy torcik z delikatnym, aromatycznym musem. W sam raz dla maluszków oraz osób, które muszą zrezygnować z glutenu, nabiału, jajek, cukru i tłuszczu (niewielka ilość tłuszczu występuje tu pod postacią niewielkiej ilości mleka kokosowego i orzechów nerkowca, które można pominąć). Naturalną słodycz nadają daktyle i suszone śliwki, banan oraz słodka dynia i dżem pomarańczowy słodzony sokiem jabłkowym (przyznam się bez bicia, że użyłam kupnego, ale sprawdzonego – bezcukrowego z Łowicza). Dżem, którego użyłam, zawiera skórkę pomarańczową – jeśli jej kawałki komuś przeszkadzają – można go zblendować. Torcik jest bardzo aromatyczny – podczas pieczenia pachnie piernikami z cytrusową nutą – obłęd!

Czytaj dalej

Podobne
Boże Narodzenie desery
Kisiel żurawinowo-pomarańczowy
16 grudnia 2017
sałatki
Sałatka z pieczonych buraków z serem bałkańskim i prażonymi ziarnami
13 sierpnia 2017
muffiny
Czekoladowe babeczki z mąki z ciecierzycy z brzoskwiniami
29 lipca 2017
ciasta

Cynamonowe ciasto z jabłkami i śliwkami

Jesień tuż, tuż! Tegoroczny wrzesień co prawda rozpieszcza nas iście letnią pogodą i temperaturami, jednak w powietrzu czuć nadchodzącą jesień. Jak mi w domu pachnie jabłkami, śliwkami i cynamonem… Najwyższa pora zatem wykorzystać te wspaniałe owoce do pierwszych jesiennych wypieków. Tym razem zapraszam na ciasto w klimacie „snickerdoodle apple bread” – a co to w ogóle za wynalazek? W skrócie, to miękkie i wilgotne ciasto na bazie mąki, masła, jajek i mleka, którego charakterystyczną częścią jest chrupiąca skórka w cukrowo-cynamonowej posypce. W mojej wersji oprócz jabłek dodałam śliwki (które powodują, że ciasto jest bardziej wilgotne), mleko zastąpiłam jogurtem, biały cukier nierafinowanym cukrem trzcinowym i zwiększyłam ilość cynamonu. Inspirowałam się przepisem ze strony Cookies & cups.

Czytaj dalej

Podobne
Boże Narodzenie muffiny
Muffiny pomarańczowe z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
3 grudnia 2017
muffiny
Muffiny marchewkowe z jabłkami
7 września 2017
ciasta
Ciasto na pożegnanie lata
2 września 2017
ciasta

Szarlotka

Szarlotka to kolejne z moich ulubionych ciast. Tym razem trochę pokombinowałam z przepisem na ciasto kruche. Chciałam, żeby ciasto było delikatne i miękkie, łatwiejsze w konsumpcji dla małego dziecka. Ta szarlotka jest niezwykle aromatyczna, rozpływająca się w ustach i nie można poprzestać na jednym kawałku. To idealny, nie tylko jesienny deser dla wszystkich fanów jabłek i przypraw korzennych.

Czytaj dalej

Podobne
Boże Narodzenie ciasteczka
Kruche ciasteczka migdałowe
18 grudnia 2017
ciasta
Tarta na kakaowym spodzie zapiekana z kremem budyniowym i owocami
30 lipca 2017
Boże Narodzenie ciasteczka
Kruche ciasteczka pomarańczowo-korzenne
14 listopada 2016
ciasteczka

Maślane ciastka z kleiku ryżowego

Czasami w życiu bywa tak, że na skutek niefortunnej pomyłki człowiek wpada na genialny pomysł.Tak się właśnie stało, kiedy jeden z domowników (cień podejrzenia pada tylko na jedną pełnoletnią osobę w tym domu i nie jestem nią ja :P) pomyłkowo zamiast błyskawicznego kleiku dla niemowląt i małych dzieci nabył klasyczny kleik wymagający gotowania. Jako, że nikt u nas oprócz Latorośli takowego kleiku nie spożywa, nasunęło się pytanie – co zrobić z kleikiem, który trzeba gotować, a nam się zwyczajnie nie chce tego robić? Wtem jak grom z jasnego nieba przypomniała mi się rozmowa koleżanek o ciasteczkach z kleiku ryżowego i sama zaczęłam wspominać te łakocie z dzieciństwa. Poszperałam w kajetach i znalazłam (choć nieco go zmodyfikowałam)! Robiłam je już dwukrotnie w tym tygodniu i ku uciesze najbliższych, deklaruję, że będę je piec częściej 🙂 Te ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu, składników nie jest dużo i są łatwo dostępne, a efekt jest wspaniały – chrupiące ciasteczka smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom – w końcu to smak dzieciństwa 🙂

Czytaj dalej

ciasteczka

Ciasteczka z domowym masłem orzechowym i bananem

Pisałam już o mojej słabości do masła orzechowego, więc kolejny wpis o ciasteczkach na bazie tego cudownego wynalazku nie będzie żadnym zaskoczeniem. Do połączenia masła orzechowego z bananem zainspirowała mnie rozmowa z koleżanką na temat tego duetu – dlaczego nie zastosować go w formie ciastek? Tym bardziej, jeśli masło orzechowe przygotujecie sami. To nic trudnego, a będziecie mieć pewność,że masło jest najwyższej jakości. Ciasteczka wspaniale pachną, są lekko twarde, chrupiące z zewnątrz i bardziej miękkie w środku. Zapraszam do blendowania, lepienia, pieczenia i konsumowania!

Czytaj dalej

Podobne
ciasta
Owsiane ciasto z bananami i masłem orzechowym
16 stycznia 2017
muffiny
Muffiny z masłem orzechowym, czekoladą i otrębami żytnimi
15 maja 2016
ciasta
Kostka orzechowa z czekoladą i solonym karmelem
27 kwietnia 2016
ciasta torty urodziny

Jaglany torcik kokosowy (z kremem z mascarpone i białą czekoladą)

Zatęskniłam ostatnio za pralinkami Raffaello i tortem z puszystym kremem, co zmotywowało mnie do kolejnego (udanego!) eksperymentu 🙂 Wszystkim miłośnikom zdrowszych, „białych deserów” polecam ten bezmączny, delikatny i aromatyczny torcik, będący świetną alternatywą dla przesłodzonych łakoci. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu (najwięcej trwa pieczenie spodu), poradzą sobie z nim nawet początkujący. Wczoraj poczęstowałam nim gości, którzy byli niezwykle zadowoleni z takiej niespodzianki. Kolejny raz wykorzystałam moją ulubioną kaszę jaglaną, ponownie w duecie z cudownie kremowym mlekiem kokosowym, do tego biała czekolada, nieco syropu klonowego, sporo wiórków kokosowych i na wierzchu rozpływający się w ustach krem przystrojony kokosem i uprażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzony torcik polecam na letnie popołudnie w miłym towarzystwie. Polubią go również dzieci 🙂 Torcik będzie całkowicie bezglutenowy, jeśli użyjecie białej czekolady bezglutenowej.

Czytaj dalej

Podobne
Boże Narodzenie desery
Kisiel żurawinowo-pomarańczowy
16 grudnia 2017
sałatki
Sałatka z pieczonych buraków z serem bałkańskim i prażonymi ziarnami
13 sierpnia 2017
muffiny
Czekoladowe babeczki z mąki z ciecierzycy z brzoskwiniami
29 lipca 2017
muffiny

Orkiszowe muffiny kokosowe z borówkami

Chciałabym się podzielić z Wami kolejnym przepisem na ekspresowe muffiny – tym razem mocno kokosowe z dodatkiem borówek. Babeczki są przyjemnie wilgotne, ale i puszyste, obficie napakowane owocami. Pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują – nawet maluchom 🙂 Żadnych wyszukanych…

Czytaj dalej
Podobne
Boże Narodzenie desery
Kisiel żurawinowo-pomarańczowy
16 grudnia 2017
sałatki
Sałatka z pieczonych buraków z serem bałkańskim i prażonymi ziarnami
13 sierpnia 2017
muffiny
Czekoladowe babeczki z mąki z ciecierzycy z brzoskwiniami
29 lipca 2017
Podobne
Boże Narodzenie desery
Kisiel żurawinowo-pomarańczowy
16 grudnia 2017
sałatki
Sałatka z pieczonych buraków z serem bałkańskim i prażonymi ziarnami
13 sierpnia 2017
ciasta
Kokosowe blondies z cieciorki
26 lipca 2017
ciasteczka

Pulchne ciasteczka orzechowe z syropem klonowym

Aura ostatnich ponurych i deszczowych dni wywołała u mnie nostalgię i tęsknotę za jesiennymi przysmakami w samym środku lata. Nic tak nie łagodzi melancholijnego nastroju, jak orzechowe ciasteczka z cynamonem! Jak zwykle przygotowanie tych łakoci nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a cudowny zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia, rozczuli każdego. Zapraszam do wypróbowania 🙂

Czytaj dalej

Close