Kategorie:

Na słodko

Boże Narodzenie ciasta

Piernikowe brownies

Ekstremalnie czekoladowe, bardzo aromatyczne, mokre brownies to propozycja dla wszystkich stęsknionych za świątecznym klimatem. Dzięki mieszance przypraw korzennych w wyważonych proporcjach oraz dodatku skórki z pomarańczy, brownies zyskują niepowtarzalny charakter. Właśnie takie łakocie sprawiają, że choć na chwilę zapominam o problemach i czuję się beztrosko jak mała dziewczynka. Koniecznie wypróbujcie 🙂

Czytaj dalej

Podobne
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
Boże Narodzenie desery
Kisiel żurawinowo-pomarańczowy
16 grudnia 2017
muffiny
Muffiny marchewkowe z jabłkami
7 września 2017
ciasteczka

Ciasteczka owsiano-migdałowe z czekoladą

Tym razem gratka dla miłośników migdałów i czekolady! Zapraszam na zdrowe ciasteczka na bazie płatków owsianych bez dodatku mąki. Jeżeli użyjecie płatków owsianych oraz czekolady niezanieczyszczonych glutenem, ciasteczka będą całkowicie bezglutenowe. Są sycące, smaczne, przyjemnie chrupiące i cudownie pachną. Mogą z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie lub sprawdzą się jako zdrowe i lekkie uzupełnienie węglowodanów po wysiłku fizycznym. Warto je upiec, ponieważ są po prostu pyszne i nadają się również dla najmłodszych (jeśli dobrze zblendujemy migdały – na mączkę – powinny sobie z nim poradzić także maluchy z niekompletnym uzębieniem).

Czytaj dalej

Boże Narodzenie ciasteczka

Ciasteczka pomarańczowe

Witajcie! Powoli przygotowuję się do sezonu świątecznego i właściwie nie rozstaję się z przyprawami korzennymi. Najchętniej używam cynamonu, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, wanilii, czy imbiru i stosuję je niemal do wszystkiego: do wypieków, owsianki, do kawy i rozgrzewających napojów (one również wkrótce znajdą na blogu swoje miejsce), a nawet do dań wytrawnych. Uwielbiam je nie tylko ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale również ze względu na ich dobroczynne działanie dla organizmu:

Czytaj dalej

desery

Jabłkowo-gruszkowe crumble

Jesienne popołudnia i wieczory najprzyjemniej spędzać przy dobrej lekturze, z filiżanką gorącej herbaty z cytrą, miodem i imbirem w towarzystwie aromatycznej przekąski. Tak ja to widzę 🙂 Najprzyjemniejsza jest oczywiście ostatnia część. Uwielbiam rozgrzewające, korzenne desery, zwłaszcza te owocowe. Niezawodnym rozwiązaniem na brak czasu, czy ochoty na pitraszenie jest przygotowanie prostego crumble, czyli owoców zapiekanych pod kruszonką. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy – niezbędne składniki zwykle każdy ma w domu, a i specjalnych umiejętności tu nie potrzeba. To doskonały pomysł na deser również dla dzieci (upieczone jabłka zwykle bardziej smakują niejadkom niż te surowe). Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i po przestudzeniu.

Czytaj dalej

Podobne
ciasta
Ucierane ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
20 lipca 2017
desery
Jabłka pod kruszonką bezglutenową
5 lutego 2017
ciasta
Ucierane ciasto z jagodami i kruszonką owsiano-kokosową
2 lipca 2016
ciasteczka

Ciasteczka bananowo-owsiane

Moi Mili, mam dla Was kolejną propozycję na ciasteczka owsiane, tym razem absolutnie fit – bez cukru, tłuszczu, jajek i mąki, za to bardzo pożywne i smaczne. Świetnie zastąpią drugie śniadanie lub potowarzyszą aromatycznej kawie. To dobry pomysł na wykorzystanie już bardzo dojrzałych bananów, których nie jesteśmy w stanie zjeść na surowo. Polecam je również maluchom. Dla najmłodszych, którzy mają jeszcze problem z dokładnym rozdrabnianiem nasion, ciasteczka proponuję przygotować ze zblendowanych uprzednio płatków owsianych i ziaren. Dla tych, co lubią chrupać – wystarczy wszystkie składniki wymieszać i gotowe 🙂 Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Czytaj dalej

Podobne
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
Boże Narodzenie ciasta

Kakaowe ciasto jaglane z musem dyniowo-pomarańczowym

Witam serdecznie. W ostatnich dniach kilka osób prosiło mnie o kolejny przepis na wypiek, bądź deser odpowiedni dla osób z nietolerancjami pokarmowymi oraz dla małych dzieci. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście moja ulubiona kasza jaglana, natomiast aktualna jesienna już aura zachęciła mnie do wykorzystania dyni z akcentem pomarańczowym i korzennym – uwielbiam te smaki w chłodne dni 🙂 Tak też powstał delikatnie kakaowy torcik z delikatnym, aromatycznym musem. W sam raz dla maluszków oraz osób, które muszą zrezygnować z glutenu, nabiału, jajek, cukru i tłuszczu (niewielka ilość tłuszczu występuje tu pod postacią niewielkiej ilości mleka kokosowego i orzechów nerkowca, które można pominąć). Naturalną słodycz nadają daktyle i suszone śliwki, banan oraz słodka dynia i dżem pomarańczowy słodzony sokiem jabłkowym (przyznam się bez bicia, że użyłam kupnego, ale sprawdzonego – bezcukrowego z Łowicza). Dżem, którego użyłam, zawiera skórkę pomarańczową – jeśli jej kawałki komuś przeszkadzają – można go zblendować. Torcik jest bardzo aromatyczny – podczas pieczenia pachnie piernikami z cytrusową nutą – obłęd!

Czytaj dalej

Podobne
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
ciasta

Cynamonowe ciasto z jabłkami i śliwkami

Jesień tuż, tuż! Tegoroczny wrzesień co prawda rozpieszcza nas iście letnią pogodą i temperaturami, jednak w powietrzu czuć nadchodzącą jesień. Jak mi w domu pachnie jabłkami, śliwkami i cynamonem… Najwyższa pora zatem wykorzystać te wspaniałe owoce do pierwszych jesiennych wypieków. Tym razem zapraszam na ciasto w klimacie „snickerdoodle apple bread” – a co to w ogóle za wynalazek? W skrócie, to miękkie i wilgotne ciasto na bazie mąki, masła, jajek i mleka, którego charakterystyczną częścią jest chrupiąca skórka w cukrowo-cynamonowej posypce. W mojej wersji oprócz jabłek dodałam śliwki (które powodują, że ciasto jest bardziej wilgotne), mleko zastąpiłam jogurtem, biały cukier nierafinowanym cukrem trzcinowym i zwiększyłam ilość cynamonu. Inspirowałam się przepisem ze strony Cookies & cups.

Czytaj dalej

Podobne
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
Boże Narodzenie muffiny
Muffiny pomarańczowe z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
3 grudnia 2017
ciasta

Szarlotka

Szarlotka to kolejne z moich ulubionych ciast. Tym razem trochę pokombinowałam z przepisem na ciasto kruche. Chciałam, żeby ciasto było delikatne i miękkie, łatwiejsze w konsumpcji dla małego dziecka. Ta szarlotka jest niezwykle aromatyczna, rozpływająca się w ustach i nie można poprzestać na jednym kawałku. To idealny, nie tylko jesienny deser dla wszystkich fanów jabłek i przypraw korzennych.

Czytaj dalej

Podobne
Boże Narodzenie ciasteczka
Kruche ciasteczka migdałowe
18 grudnia 2017
ciasta
Tarta na kakaowym spodzie zapiekana z kremem budyniowym i owocami
30 lipca 2017
Boże Narodzenie ciasteczka
Kruche ciasteczka pomarańczowo-korzenne
14 listopada 2016
ciasteczka

Maślane ciastka z kleiku ryżowego

Czasami w życiu bywa tak, że na skutek niefortunnej pomyłki człowiek wpada na genialny pomysł.Tak się właśnie stało, kiedy jeden z domowników (cień podejrzenia pada tylko na jedną pełnoletnią osobę w tym domu i nie jestem nią ja :P) pomyłkowo zamiast błyskawicznego kleiku dla niemowląt i małych dzieci nabył klasyczny kleik wymagający gotowania. Jako, że nikt u nas oprócz Latorośli takowego kleiku nie spożywa, nasunęło się pytanie – co zrobić z kleikiem, który trzeba gotować, a nam się zwyczajnie nie chce tego robić? Wtem jak grom z jasnego nieba przypomniała mi się rozmowa koleżanek o ciasteczkach z kleiku ryżowego i sama zaczęłam wspominać te łakocie z dzieciństwa. Poszperałam w kajetach i znalazłam (choć nieco go zmodyfikowałam)! Robiłam je już dwukrotnie w tym tygodniu i ku uciesze najbliższych, deklaruję, że będę je piec częściej 🙂 Te ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu, składników nie jest dużo i są łatwo dostępne, a efekt jest wspaniały – chrupiące ciasteczka smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom – w końcu to smak dzieciństwa 🙂

Czytaj dalej

ciasteczka

Ciasteczka z domowym masłem orzechowym i bananem

Pisałam już o mojej słabości do masła orzechowego, więc kolejny wpis o ciasteczkach na bazie tego cudownego wynalazku nie będzie żadnym zaskoczeniem. Do połączenia masła orzechowego z bananem zainspirowała mnie rozmowa z koleżanką na temat tego duetu – dlaczego nie zastosować go w formie ciastek? Tym bardziej, jeśli masło orzechowe przygotujecie sami. To nic trudnego, a będziecie mieć pewność,że masło jest najwyższej jakości. Ciasteczka wspaniale pachną, są lekko twarde, chrupiące z zewnątrz i bardziej miękkie w środku. Zapraszam do blendowania, lepienia, pieczenia i konsumowania!

Czytaj dalej

Podobne
desery przekąski
Kostka orzechowa z cieciorki
4 marca 2018
ciasta
Owsiane ciasto z bananami i masłem orzechowym
16 stycznia 2017
muffiny
Muffiny z masłem orzechowym, czekoladą i otrębami żytnimi
15 maja 2016
Close