Zatęskniłam ostatnio za pralinkami Raffaello i tortem z puszystym kremem, co zmotywowało mnie do kolejnego (udanego!) eksperymentu 🙂 Wszystkim miłośnikom zdrowszych, „białych deserów” polecam ten bezmączny, delikatny i aromatyczny torcik, będący świetną alternatywą dla przesłodzonych łakoci. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu (najwięcej trwa pieczenie spodu), poradzą sobie z nim nawet początkujący. Wczoraj poczęstowałam nim gości, którzy byli niezwykle zadowoleni z takiej niespodzianki. Kolejny raz wykorzystałam moją ulubioną kaszę jaglaną, ponownie w duecie z cudownie kremowym mlekiem kokosowym, do tego biała czekolada, nieco syropu klonowego, sporo wiórków kokosowych i na wierzchu rozpływający się w ustach krem przystrojony kokosem i uprażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzony torcik polecam na letnie popołudnie w miłym towarzystwie. Polubią go również dzieci 🙂 Torcik będzie całkowicie bezglutenowy, jeśli użyjecie białej czekolady bezglutenowej.
Czytaj dalej