Kategorie:

Boże Narodzenie

Boże Narodzenie ciasta

Piernikowe brownies

Ekstremalnie czekoladowe, bardzo aromatyczne, mokre brownies to propozycja dla wszystkich stęsknionych za świątecznym klimatem. Dzięki mieszance przypraw korzennych w wyważonych proporcjach oraz dodatku skórki z pomarańczy, brownies zyskują niepowtarzalny charakter. Właśnie takie łakocie sprawiają, że choć na chwilę zapominam o problemach i czuję się beztrosko jak mała dziewczynka. Koniecznie wypróbujcie 🙂

Czytaj dalej

Podobne
muffiny
Muffiny marchewkowe z jabłkami
7 września 2017
ciasta
Ciasto czekoladowe z ciecierzycy (a’la brownie)
11 lutego 2017
Boże Narodzenie muffiny
Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i skórką z pomarańczy
9 grudnia 2016
Boże Narodzenie ciasteczka

Ciasteczka pomarańczowe

Witajcie! Powoli przygotowuję się do sezonu świątecznego i właściwie nie rozstaję się z przyprawami korzennymi. Najchętniej używam cynamonu, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, wanilii, czy imbiru i stosuję je niemal do wszystkiego: do wypieków, owsianki, do kawy i rozgrzewających napojów (one również wkrótce znajdą na blogu swoje miejsce), a nawet do dań wytrawnych. Uwielbiam je nie tylko ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale również ze względu na ich dobroczynne działanie dla organizmu:

Czytaj dalej

Boże Narodzenie ciasta

Kakaowe ciasto jaglane z musem dyniowo-pomarańczowym

Witam serdecznie. W ostatnich dniach kilka osób prosiło mnie o kolejny przepis na wypiek, bądź deser odpowiedni dla osób z nietolerancjami pokarmowymi oraz dla małych dzieci. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście moja ulubiona kasza jaglana, natomiast aktualna jesienna już aura zachęciła mnie do wykorzystania dyni z akcentem pomarańczowym i korzennym – uwielbiam te smaki w chłodne dni 🙂 Tak też powstał delikatnie kakaowy torcik z delikatnym, aromatycznym musem. W sam raz dla maluszków oraz osób, które muszą zrezygnować z glutenu, nabiału, jajek, cukru i tłuszczu (niewielka ilość tłuszczu występuje tu pod postacią niewielkiej ilości mleka kokosowego i orzechów nerkowca, które można pominąć). Naturalną słodycz nadają daktyle i suszone śliwki, banan oraz słodka dynia i dżem pomarańczowy słodzony sokiem jabłkowym (przyznam się bez bicia, że użyłam kupnego, ale sprawdzonego – bezcukrowego z Łowicza). Dżem, którego użyłam, zawiera skórkę pomarańczową – jeśli jej kawałki komuś przeszkadzają – można go zblendować. Torcik jest bardzo aromatyczny – podczas pieczenia pachnie piernikami z cytrusową nutą – obłęd!

Czytaj dalej

Podobne
sałatki
Sałatka z pieczonych buraków z serem bałkańskim i prażonymi ziarnami
13 sierpnia 2017
muffiny
Czekoladowe babeczki z mąki z ciecierzycy z brzoskwiniami
29 lipca 2017
ciasta
Kokosowe blondies z cieciorki
26 lipca 2017
Podobne
Boże Narodzenie muffiny
Muffiny pomarańczowe z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
3 grudnia 2017
muffiny
Muffiny marchewkowe z jabłkami
7 września 2017
ciasta
Ciasto na pożegnanie lata
2 września 2017
Close