Kategorie:

Wielkanoc

na kolację na śniadanie Wielkanoc

Jaglany pasztet warzywny z pieczarkami

Melduję się po dłuższej przerwie, jak zwykle z ogromnym apetytem i mnóstwem nowych pomysłów. Tym razem zapraszam na lekki, smaczny i pożywny pasztet na bazie kaszy jaglanej, gotowanych warzyw oraz podsmażonych z cebulką i czosnkiem pieczarek. To świetna samodzielna przekąska lub dodatek do pieczywa na każdą porę roku. Najlepiej upiec go dzień przed podaniem, aby przez noc dobrze się wystudził, „przegryzł” i nabrał właściwej konsystencji. Pasztet jest bezglutenowy i w wersji bez jajka – wegański. Świeżość i walory smakowe zachowuje przez kilka dni (przechowujemy go w lodówce). Przyprawić go można według własnych upodobań (najlepiej próbować przed podaniem jajka), jednak zachęcam do użycia przypraw wymienionych w przepisie.

Czytaj dalej

Podobne
sałatki
Sałatka z pieczonych buraków z serem bałkańskim i prażonymi ziarnami
13 sierpnia 2017
muffiny
Czekoladowe babeczki z mąki z ciecierzycy z brzoskwiniami
29 lipca 2017
ciasta
Kokosowe blondies z cieciorki
26 lipca 2017
ciasta Wielkanoc

Babka piaskowa (waniliowa)

Kiedy na horyzoncie czai się widmo wirusa tudzież innej niemocy – należy upiec ciasto lekkie i w smaku łagodne. Do takiej konkluzji doszłam u schyłku bieżącego weekendu. Na szczęście choróbsko najwidoczniej nas ominęło, a jeśli wróci – nie daruję mu! W każdym razie polecam tę klasyczną, puszystą babkę do herbaty lub kawy, konsumowaną w samotności lub w miłym towarzystwie – zawsze smakuje tak samo dobrze. Przepis z babcinych zapisków, jednak cukier waniliowy (wanilinowy właściwie) zamieniłam na ekstrakt waniliowy, a cukier biały na nierafinowany cukier trzcinowy. Ciasto nie jest zbyt słodkie, dzięki czemu silniej i przyjemniej wyczuwalny jest aromat wanilii.

Czytaj dalej

Podobne
Boże Narodzenie muffiny
Muffiny pomarańczowe z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
3 grudnia 2017
muffiny
Muffiny marchewkowe z jabłkami
7 września 2017
ciasta
Ciasto na pożegnanie lata
2 września 2017
Boże Narodzenie Wielkanoc

Kandyzowana skórka pomarańczowa

To jeden z najbardziej aromatycznych i świątecznych dodatków do wypieków, który możecie zrobić sami, niewielkim kosztem i nakładem pracy. To smak mojego dzieciństwa, który kojarzy mi się z domowym makowcem i sernikiem, które moja mama piecze co roku na święta. W tym roku zrobiłam kandyzowaną skórkę zgodnie z instrukcją mamy, jednak biały cukier zastąpiłam nierafinowanym cukrem trzcinowym.

Czytaj dalej

Bez kategorii muffiny Wielkanoc

Babeczki cytrynowe!

Cześć! Myślałam, że zdążę przed Wielką Sobotą, ale nic z tego. Wpis o babeczkach (domyślnie: do koszyczka) powstaje już post factum, kiedy większość z Was rytuał święcenia pokarmów zapewne ma za sobą. Nie mniej jednak stwierdziłam, że warto podzielić się…

Czytaj dalej
Podobne
Boże Narodzenie muffiny
Muffiny pomarańczowe z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
3 grudnia 2017
muffiny
Muffiny marchewkowe z jabłkami
7 września 2017
ciasta
Ciasto na pożegnanie lata
2 września 2017
Podobne
sałatki
Sałatka z pieczonych buraków z serem bałkańskim i prażonymi ziarnami
13 sierpnia 2017
ciasta Wielkanoc

Babka kokosowa z kakao

Wielkanoc bez babki, to jak Boże Narodzenie bez piernika, sernika, czy makowca. Niby można się bez nich obejść, ale trudno wypełnić tę lukę 🙂 Babka kokosowa to efekt modyfikacji babcinego przepisu na babę piaskową. Nie jest to wariant dietetyczny, ale…

Czytaj dalej
Podobne
Boże Narodzenie muffiny
Muffiny pomarańczowe z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
3 grudnia 2017
muffiny
Muffiny marchewkowe z jabłkami
7 września 2017
ciasta
Ciasto na pożegnanie lata
2 września 2017
Podobne
Boże Narodzenie muffiny
Muffiny pomarańczowe z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
3 grudnia 2017
muffiny
Muffiny marchewkowe z jabłkami
7 września 2017
ciasta
Ciasto na pożegnanie lata
2 września 2017
Close