Kategorie:

Wytrawnie

desery przekąski

Kostka orzechowa z cieciorki

Po bardzo długiej przerwie w publikowaniu nowych przepisów serdecznie zapraszam na małe co nieco w wersji fit. To doskonała opcja deserowa dla wszystkich tych, którzy potrzebują sporej dawki energii i białka. Bez glutenu, bez cukru, za to pełne smaku i…

Czytaj dalej
Podobne
muffiny
Łaciate babeczki z borówkami
29 lipca 2018
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
na obiad

Rozgrzewająca zupa z dyni

Po kolejnej dłuższej przerwie witam się z Wami porządną porcją niezwykle smacznej, pożywnej i rozgrzewającej zupy z dyni. Delikatnie słodka, pikantna i bardzo aromatyczna – przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Idealnie rozgrzeje w jesienne chłody, doda energii i…

Czytaj dalej
Podobne
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
na kolację na śniadanie Wielkanoc

Jaglany pasztet warzywny z pieczarkami

Melduję się po dłuższej przerwie, jak zwykle z ogromnym apetytem i mnóstwem nowych pomysłów. Tym razem zapraszam na lekki, smaczny i pożywny pasztet na bazie kaszy jaglanej, gotowanych warzyw oraz podsmażonych z cebulką i czosnkiem pieczarek. To świetna samodzielna przekąska lub dodatek do pieczywa na każdą porę roku. Najlepiej upiec go dzień przed podaniem, aby przez noc dobrze się wystudził, „przegryzł” i nabrał właściwej konsystencji. Pasztet jest bezglutenowy i w wersji bez jajka – wegański. Świeżość i walory smakowe zachowuje przez kilka dni (przechowujemy go w lodówce). Przyprawić go można według własnych upodobań (najlepiej próbować przed podaniem jajka), jednak zachęcam do użycia przypraw wymienionych w przepisie.

Czytaj dalej

Podobne
ciasteczka
Ciasteczka pełnoziarniste, migdałowo-kokosowe
15 lipca 2018
słodkie śniadania
Jogurt z chia i musem owocowym
10 lipca 2018
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
pasty/smarowidła

Pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami i kaparami

Spieszę podzielić się z Wami przepisem na fantastyczne, smaczne i przede wszystkim zdrowe smarowidło. Idealne do kanapek, wytrawnych naleśników lub dodatek do surowych warzyw. Konsystencją przypomina pasztet i świetnie smakuje również solo. To przysmak całkowicie roślinny, za to syty i pożywny. Smakował nawet Młodej. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i blender.

Czytaj dalej

Podobne
na obiad
Makaron z indykiem w warzywno-pomidorowo-śliwkowym sosie
19 listopada 2016
na kolację na obiad
Zapiekanka (z mięsem mielonym i makaronem w pomidorach) pod pierzynką
18 września 2016
na obiad
Potrawka z drobiu w pomidorach z papryką
6 września 2016
na obiad

Makaron z indykiem w warzywno-pomidorowo-śliwkowym sosie

Dawno nie publikowałam przepisu na obiad, dlatego tym razem postanowiłam się zrehabilitować. Mimo wielkich chęci, nie miałam czasu na przygotowanie wyszukanego dania, ale uwierzcie mi – są potrawy, które przygotowywane nawet na prędce robią wspaniałe wrażenie. Tym razem chciałam, żeby obiad był lekki, a zarazem pożywny i jadalny dla zarówno dla dorosłych, jak i dla dwulatka. Co prawda dodatek suszonych pomidorów w przypadku maluszka może być ciężkostrawny dla maluszka (ze względu na twardą skórkę), ale wybrnęłam z tego, krojąc pomidory w większe kawałki, łatwe do zlokalizowania i tym samym omijałam je, karmiąc córkę. Właściwie sama pałaszowała obiad najpierw widelcem, potem śmielej paluszkami, aż prosiła o dokładkę. Rozpiera mnie radość, kiedy przygotowane przeze mnie potrawy smakują najbliższym 🙂 Smak tradycyjnego połączenia warzyw przełamałam dodatkiem powideł śliwkowych i okazał się to być strzał w dziesiątkę, podkreślając odrobiną słodyczy kwaskowy posmak sosu. Radzę nie rezygnować z tego składnika! Dodałam również nieco śmietany, którą ostatecznie można zastąpić jogurtem greckim. To danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze – smaczne i sycące.

Czytaj dalej

Podobne
pasty/smarowidła
Pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami i kaparami
22 listopada 2016
na kolację na obiad
Zapiekanka (z mięsem mielonym i makaronem w pomidorach) pod pierzynką
18 września 2016
na obiad
Potrawka z drobiu w pomidorach z papryką
6 września 2016
na kolację na obiad

Zapiekanka (z mięsem mielonym i makaronem w pomidorach) pod pierzynką

Moi Mili, dziś proponuję Wam banalnie prosty pomysł na obiad, który jest pyszny nawet na zimno (tak go pochłonęliśmy na kolację). Nawet najmłodsza reprezentantka rodu była zachwycona takim obiadem i słusznie! Przepis nie wymaga żadnych skomplikowanych składników (zwykle mamy je wszystkie w domu), ani umiejętności. Prostota gwarancją smacznego obiadu 😉

Czytaj dalej

Podobne
pasty/smarowidła
Pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami i kaparami
22 listopada 2016
na obiad
Makaron z indykiem w warzywno-pomidorowo-śliwkowym sosie
19 listopada 2016
na obiad
Potrawka z drobiu w pomidorach z papryką
6 września 2016
na obiad

Potrawka z drobiu w pomidorach z papryką

Witajcie po dłuższej przerwie na odpoczynek 🙂 Podobno jest coś takiego, jak syndrom stresu pourlopowego i chyba jestem na to dowodem. Jakże miło jest spędzić czas na łonie natury w ciszy, z dala od miejskiego zgiełku w doborowym towarzystwie i przy pysznym jedzeniu, którego tak dla odmiany nie trzeba samemu przyrządzać! Jednak wszystko co dobre, zbyt szybko się kończy. Tuż po powrocie do domu trzeba uporać się z kilkoma „drobiazgami”, np. z wciąż powiększającą się stertą tekstyliów do prania, masą nadających się do gruntownego mycia przedmiotów rozmaitego przeznaczenia, czy z bezmiarem niechęci wszelakiej (to zdecydowanie najgorsze). Do tego dochodzą niekończące się pokłady energii dwuletniej latorośli i mamy kociokwik. Ach i trzeba jeszcze zrobić obiad, szybki i lekki – bo przecież na wczasach pofolgowaliśmy sobie solidnie i wewnętrzny głos rozsądku podpowiada, że czas zacisnąć pasa. Tak też powstało banalnie proste, smaczne, pożywne i – nie bójmy się użyć tego słowa – dietetyczne danie obiadowe, które syci i rozgrzewa u progu jesieni. To danie jest dość pikantne, dlatego nie jest odpowiednie dla małych dzieci w takiej formie, ale oczywiście można je doprawić według własnych upodobań.Potrawka przez większą część czasu „robi się sama”, więc w międzyczasie możemy oddać się innym porywającym czynnościom 🙂

Czytaj dalej

Podobne
pasty/smarowidła
Pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami i kaparami
22 listopada 2016
na obiad
Makaron z indykiem w warzywno-pomidorowo-śliwkowym sosie
19 listopada 2016
na kolację na obiad
Zapiekanka (z mięsem mielonym i makaronem w pomidorach) pod pierzynką
18 września 2016
Podobne
muffiny
Czekoladowe babeczki z fasoli (z orzechami laskowymi)
18 kwietnia 2018
na obiad
Makaron z indykiem w warzywno-pomidorowo-śliwkowym sosie
19 listopada 2016
na obiad
Potrawka z drobiu w pomidorach z papryką
6 września 2016
Close