Kategorie:

na śniadanie

na kolację na śniadanie Wielkanoc

Jaglany pasztet warzywny z pieczarkami

Melduję się po dłuższej przerwie, jak zwykle z ogromnym apetytem i mnóstwem nowych pomysłów. Tym razem zapraszam na lekki, smaczny i pożywny pasztet na bazie kaszy jaglanej, gotowanych warzyw oraz podsmażonych z cebulką i czosnkiem pieczarek. To świetna samodzielna przekąska lub dodatek do pieczywa na każdą porę roku. Najlepiej upiec go dzień przed podaniem, aby przez noc dobrze się wystudził, „przegryzł” i nabrał właściwej konsystencji. Pasztet jest bezglutenowy i w wersji bez jajka – wegański. Świeżość i walory smakowe zachowuje przez kilka dni (przechowujemy go w lodówce). Przyprawić go można według własnych upodobań (najlepiej próbować przed podaniem jajka), jednak zachęcam do użycia przypraw wymienionych w przepisie.

Czytaj dalej

Podobne
sałatki
Sałatka z pieczonych buraków z serem bałkańskim i prażonymi ziarnami
13 sierpnia 2017
muffiny
Czekoladowe babeczki z mąki z ciecierzycy z brzoskwiniami
29 lipca 2017
ciasta
Kokosowe blondies z cieciorki
26 lipca 2017
Close